
کم درس بخون، خوب درس بخون
تکنیک پومودور (Pomodoro Technique)
برای امتحانات نهایی خرداد1401 روش زیر را امتحان کنید تا بتوانید نتیجهی خوبی بگیرید و معدل بالا داشته باشید. بسیاری از ما بارها در تلهی عدم تمرکز و حواس پرتی افتادهایم و حین انجام کارهای مهم ذهنمان مشغول کارهایی با اهمیت کمتر شده است. عدم تمرکز از مسائلی است که از ایام دور مورد بحث دانشمندان بودهاست. در این راستا طبق تحقیقات انجام شده، دانشمندان دریافتهاند که استراحتهای کوتاه ولی مکرر بین انجام کارها، باعث میشود که بازدهی مغز برای تمرکز بالاتر باشد و بهتر عمل کند.
شرکت طبیعت مانند همیشه در راه کمک و همراهی مردم قدم تازهای برداشته و از آنجایی که آیندهی دانشآموزان را امری مهم در راستای رشد و اعتلای کشور میداند تصمیم گرفته است که این بار حامی دانشآموزان باشد و آنها را تشویق کند تا برای امتحانات پایان سال به خوبی درسهایشان را بخوانند و انگیزهی بیشتری داشته باشند تا معدل کارنامهی خود را بالاتر ببرند؛ به این منظور کمپینی به نام زنگ شادی طبیعت را معرفی کرده است تا از طریق آن به 100 دانش آموزی که معدل بالای 17 یا بسیار خوب بگیرند، 100 دوچرخه هدیه بدهد. اطلاعات بیشتر درباره این کمپین را از طریق این لینک میتوانید ببینید.
بنابراین محتوای زیر در جهت بهبود عملکرد دانشآموزان است تا بتوانند امتحانات خود را به خوبی به اتمام برسانند و با معدل بالا در این قرعهکشی شرکت کنند.
برنامهریزی در جهت بهبود عملکرد به دو روش انجام میشود:
تسک باکسینگ (Task-boxing)
تایم باکسینگ (Time-boxing)
روش تسک باکسینگ به این گونه است که کارهایی که در طول روز باید انجام شود را مینویسیم و بر اساس ضرورت و فوریت تقسیمبندی میکنیم. سپس بر اساس اولویت، مشغول انجام دادن کارها میشویم. برای مثال شما امتحان فارسی و علوم دارید و همچنین باید حل تمرینهای ریاضی را برای معلم خود بفرستید. بر اساس اولویت امتحانی، اول تمرینات ریاضی را حل میکنید و بعد علوم و فارسی را میخوانید.
در روش تایم باکسینگ، میدانیم که یکی از المانهای محدود کنندهی ما برای انجام درست یک برنامهریزی، زمان است. مخصوصا زمان امتحانات که مدت محدودی برای هر درس دارید. پس روز را به بخشهای زمانی کوچکتری مثل نیم ساعت یا یک ساعت تقسیم میکنیم و کارهایی که باید انجام دهیم را داخل هر یک از این بخشها بر اساس اولویت قرار میدهیم.
در این بین یک دانشجوی ایتالیایی به نام «فرانچسکو چیریلو» در اواخر دههی هشتاد میلادی ایدهای را برای برنامهریزی بر اساس تایم باکسینگ مطرح کرد که این روزها بسیار مورد استفاده است و از روشهای تاثیرگذار در برنامهریزی و مدیریت زمان است. روزی از روزها فرانچسکو در آشپزخانه مشغول درست کردن یک سس گوجه فرنگی تند و سنتی خوشمزهی ایتالیایی بود. او ساعتی به شکل گوجه فرنگی داشت که برای اندازهگیری زمان پختوپز از آن استفاده میکرد و زمان لازم برای تهیهی این سس 25 دقیقه بود. ایده از همین تهیهی سس آمد؛ ایدهی فرانچسکو این بود که تمرکز انسانها تنها به اندازهی یک پومودور برقرار است. پومودور در زبان ایتالیایی یعنی گوجه فرنگی و به اصطلاح به زمان 25 دقیقهایِ لازم برای آماده شدن این سس تند، یک پومودور گفته میشود.
پومودور بر یک ایدهی اصلی استوار است: این که انسان نمیتواند به صورت پیوسته و برای مدت طولانی، تمرکز ذهنی و توان فیزیکی خود را بر روی یک موضوع یا یک هدف مشخص حفظ کند.
چگونه از تکنیک پومودور استفاده کنیم؟
استفاده از پومودور به این شکل است که شما با تمرکز کافی تایمر را میزنید و زمان 25 دقیقه را اندازه میگیرید. زمانی که این 25 دقیقه یعنی یک پومودور تمام شد، به میزان 3 الی 5 دقیقه استراحت میکنید، سپس دوباره پومودور بعدی را شروع میکنید. پس از انجام 4 پومودور، شما به یک استراحت طولانیتر در حد یک ربع نیاز دارید تا مغز بازیابی شود و عملکرد بهتری داشته باشد.
در حین پومودور باید نکات زیر را رعایت کنید:
۱- به خانوادهی خود بگویید که در این بازهی زمانی (یک پومودور) با شما صحبت نکنند و اگر کاری دارند پس از اتمام پومودور با شما مطرح کنند. اگر اتاق شخصی دارید، در را ببندید و اجازهی ورود به کسی ندهید. همچنین برای این که افرادی که با آنها تعامل دارید راحت باشند، حین پومودور برگهای روی در بچسبانید و پس از اتمام پومودور در اتاق را باز بگذارید تا بقیه اطلاع داشته باشند که پومودور شما تمام شده است.
۲- گوشی خود را از دسترس خارج کنید. تمامی نوتیفیکیشنها را خاموش کنید و ترجیحا گوشی را روی حالت هواپیما یا سایلنت بدون ویبره بگذارید. گوشی را در جایی دور و ترجیحاً خارج اتاق بگذارید تا توجه شما جلب نشود. همینطور اگر کار شما طوری است که باید از گوشی استفاده کنید یا برخی از جزوههایتان در گوشی یا لپتاپ قرار دارد، بهتر است که در وهلهی اول از جزوهها پرینت بگیرید و اگر مقدور نبود تمامی دسترسی سیم کارت و اینترنت خود را محدود کنید تا باعث حواس پرتی شما نشود.
۳- فعالیت دقیقی که در حین پومودور انجام میدهید را مشخص کنید و بنویسید که دقیقا چه کاری میخواهید انجام دهید و چه نتیجهای باید این کار به همراه داشته باشد؟ برای مثال بنویسید که میخواهید آموزش درس ریاضی و مبحث مشتق را بخوانید و از کتاب درسی تمرینهای فصل را انجام دهید.
۴- تمامی امکانات لازم برای انجام کار دقیقی که در یک پومودور باید انجام دهید را فراهم کنید و در دسترس قرار دهید تا زمانی که به این وسایل یا جزوهها نیاز دارید، تمرکز شما از بین نرود. این کار باعث صرفهجویی در زمان و دوری از حواس پرتی است.
۵- پس از هر بار که پومودور تمام میشود یک تیک در دفتر خود بزنید و مقدار پومودورهایی که داشتهاید را در آخر روز بررسی کنید و همچنین با ثبت تعداد پومودور، استراحتهای طولانی را فراموش نکنید تا بازدهی تمرکزی شما بیشتر شود.
برای استفاده از تکنیک پومودور، باید مراحل زیر را انجام دهید تا طبق برنامهریزی زمان را به اختیار درآورید و بتوانید نهایت استفاده را کنید.
۱) مشخص کردن عنوان تمامی کارهایی که در طول روز باید انجام دهید
۲) اولویتبندی کارها بر اساس ماتریس ضرورت و فوریت
۳) تعداد پومودوری که هر کدام از کارها نیاز دارد (بعضی از کارها ممکن است بیشتر از یک پودور نیاز داشته باشند)
۴) انجام کارها طبق فن پومودور
۵) بررسی تعداد پومودورها در پایان روز برای این که بدانید چقدر متمرکز بودهاید.
بحثی که در تکنیک پومودور مطرح است، این است که توانایی ذهنی انسانها در تمرکز باهم متفاوت است. بنابراین باید زمان اختصاصی خود را طی تجربه به دست آورید. این 25 دقیقه میانگین است و ممکن است شما بیشتر یا کمتر از این میزان بتوانید متمرکز باشید. ولی یادتان باشد که طول این بازهی زمانی بین 20 تا 40 دقیقه میتواند باشد و کمتر یا بیشتر از این مقدار مجاز نیست.
در روزهای اولی که تکنیک پومودور را استفاده میکنید، ممکن است که فقط 4 یا 5 پومودور بتوانید داشته باشید و بیشتر از این میزان نتوانید درس خواندن را ادامه دهید. با تلاش بیشتر میتوانید تعداد پومودور روزانهی خود را افزایش دهید و ببینید که چگونه میتوانید به تمامی کارهای مهم روز خود برسید. بیشترین زمان پومودوری که میتوانید داشته باشید، 24 عدد است که در این بین 3 ساعت استراحتهای پومودور و 10 ساعت تمرکز مطلق است.
از این تکنیک بسیاری از معلمان هم میتوانند در کلاسهای درس خود استفاده کنند تا تمرکز دانشآموزان در کلاس از بین نرود و بتوانند بازدهی مناسبی از کلاس داشته باشند. کلاس یک و نیم ساعته را به سه بخش 25 دقیقهای تقسیم کنید و بین هر بخش میتوانید یک بازی یا فعالیت غیر درسی با دانشآموزان انجام دهید تا بتوانند دوباره تمرکز کنند.
فراموش نکنید که دو ساعت کار کردن یا درس خواندن با تمرکز بهتر از 6 ساعت انجام کار با تمرکز پایین است. پس سعی کنید که با تمرکز و به مقدار زیاد درس بخوانید تا نتیجهی بهتری از امتحانات داشته باشید.